Dezvoltare personala pentru copii

 

Grupul de dezvoltare personala pentru copii se desfăşoară într-un mediu creat special  pentru varsta lor – un spaţiu în care se vor  simţi în siguranţă şi în care se pot exprima liber. Tehnicile folosite sunt creative si se inscriu domeniului psihologic al art-terapiei. 

Psihologia artei are în atenţie problemele psihologiei implicate în perceperea şi creaţia în toate domeniile celor şapte arte (engl. psychology of arts, fr. psyhologie de l’art).

Arta este un mijloc de construire a personalităţii, permițând conectarea cu sinele fiecăruia dintre noi și dezvoltând capacitatea de expresie şi comunicare în relaţiile interumane.

Tehnicile de terapie creative / prin artă  îl ajută pe copil să se înțeleagă pe sine, să se elibereze de tensiunile acumulate și să dezvolte abilități de comunicare și de integrare socială, facilitând elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor.

Diferenţa între artă şi terapia prin artă constă în faptul că în artă beneficiarul este opera de artă, iar în terapia creativă beneficiarul este copilul, arta fiind un mijloc de dezvoltare pus la dispoziţia acestuia. 

Beneficiile acestui tip de terapie permite copilului un timp şi un loc sigur pentru a constitui și a reconstitui evenimentele vieții sale pe care astfel să le analizeze; este un mijloc de comunicare şi de evoluţie pus în slujba copilului.

In grupurile de dezvoltare personala se lucreaza:

·      Timiditatea

·      Probleme emotionale

·      Negativismul, refuzul de a face anumite lucruri

·      Hiperactivitatea

·      Probleme de integrare

·      Stima de sine redusa

·      Randamentul scolar

·      Depresia 

Rezultatele acetor tehnici de psihoterapie au in vizor întreaga personalitate a copilului și urmareste următoarele scopuri:

  • Dezvoltarea capacităților de exprimare verbală și nonverbală a dorințelor, sentimentelor, trăirilor;
  • Respectul față de sine și încrederea în sine;
  • Strategii personale de rezolvare a problemelor și a conflictelor intra- / inter-personale;
  • Spargerea blocajelor emoționale;
  • Perfecționarea capacității de autocunoaștere și autoacceptare;
  • Dezvoltarea valorilor morale și spirituale;
  • Dezvoltarea capacităților cognitive (memorie, atenție, limbaj, gândire etc.) și a creativității;
  • Eliberarea de tensiuni, anxietăți acumulate, stres, frustrări și sentimente negative;
  • Capacitatea de integrare în grupuri.